Alla är välkomna i idrottsvärlden


Sverige är ett sportintresserat land och flera olika sporter har ett starkt fotfäste. Idrotten är däremot inte bara en plats för träning, det är en plats för utveckling. Det är genom vårt sportintresse som vi kan hitta våra närmaste vänner och där vi kan hitta lärdom som vi använder livet ut.
 

Sport är en stor del av livet i Sverige, vare sig det handlar om lagsport eller individuell sport. Det är inte ovanligt att man inom familjen har ett gemensamt sportintresse och att alla familjens medlemmar följer med när det ska spelas match eller tävlas. Idrott har alltid varit en källa för gemenskap och de senaste sportnyheterna diskuteras ofta vitt och brett i fikarum och på skolgårdar. På bet365 kan man ständigt ta del av det senaste från sportvärlden och hålla sig uppdaterad med nyheter och odds. 
 

Mer än bara idrott


Idrottsutövande är mycket mer än bara en fritidsaktivitet. Det är i sin träningsgrupp man träffar kompisar och umgås med likasinnade. Men i en träningsgrupp möts människor med olika familjebakgrunder och synsätt och det viktigt att se till att gruppdynamiken fungerar. Framför allt när det gäller barn och ungdomar.

Alla är välkomna i idrottsvärlden
Ingen ska lämnas utanför. Bilden är tagen av Rainier Martin Ampongan och finns att hitta här


Att arbeta inom idrott med barn och ungdomar är något av det svåraste man kan göra, samtidigt som det är otroligt givande. Det är viktigt att tränare och ledare är uppmärksamma på hur gruppen fungerar och att allas individuella behov uppfylls. Men det är även viktigt att man är uppmärksam på andra tecken. Många gånger är idrotten en fristad för barn och ungdomar som upplever tråkigheter på hemmaplan och det är viktigt att man plockar upp signalerna som sänds ut. Flera gånger har man hört kända idrottsmän och kvinnor berätta om hur de hittade en fristad i sin idrottsförening, och att det var tack vare stödet därifrån som de lyckades nå sitt mål.

 

Utveckling på flera sätt


9 av 10 svenska barn och ungdomar har någon gång utövat en sport och varit delaktig i en grupp eller förening. Barn som lär sig arbeta och fungera i grupp har med sig detta genom hela livet. Det hjälper dem lära sig se andra människors behov och att samarbeta. De får även lära sig att vänta och att andra ibland måste komma i första hand.


Det är därför en fungerande idrottsverksamhet är otroligt viktig. Det handlar inte enbart om idrotten, det handlar om utveckling till människa.


Riksidrottsförbundet i Sverige arbetar inte bara för att barn och ungdomar ska hitta en plats inom idrottsverksamheten, de arbetar även intensivt med föreningarna och ledare. Genom utbildningar och föreläsningar försöker de nå ut till alla idrottsföreningar med budskapet om öppenhet och lyhördhet. En plats där många barn och ungdomar vistas och utvecklas måste hålla den högsta möjliga standarden. Förutom att främja barns utveckling arbetar de även hårt mot rasism och könsfördelning. Förbundet har bland annat som mål att under 2017 se till att samtliga organ inom verksamheten ska bestå av lika män och kvinnor (i alla fall till 40 %).