Trygghet och säkerhet


 

Vi har alla ett behov av att känna trygghet och säkerhet – i hemmet, på jobbet, i skolan och när vi går på stan (oavsett om det är på dagen eller mitt i natten) och tillsammans går det att skapa förutsättningar till ett bra arbete för att tryggheten och säkerheten finns där för alla.


 

Politikers roll


 

De folkvalda politikerna styr hur man prioriterar i samhället; hur många poliser som ska vandra på stan och ju färre poliser som finns tillgängliga och närvarande, desto mer behov finns det av att privata och ideella aktörer medverkar – som Nattvandring, SL och Farsor och morsor på stan. Det är en svår balansgång – hur mycket ska man begära att aktörerna ska medverka när det inte ges pengar till polis och samhället kontra hur mycket vill envar betala i skatt för att trygghetsåtgärder finns? Här spelar politikerna ett stort ansvar – genom att hålla föreläsningar och olika sätt att informera oss individer – och det gäller för dig, mig och våra medmänniskor att påverka politiker från vänster till höger att satsa på trygghet och säkerhet i samhället.


 

Skapa trygghet


 

Det är upp till oss själva att skapa den trygghet som vi vill ha, utifrån vad vi tycker trygghet är för någonting och hur vi når dit att vi och alla får känslan av att känna tryggheten – det är oavsett om det handlar om det trygga boendet, tryggheten i stan eller på våra arbetsplatser. Alla har rätt att känna trygghet och det är någonting som vi tillsammans måste arbeta för; som att skapa ett trygghetsindex, där många faktorer är samlade och alla arbetar tillsammans för att uppnå. Som att arbeta för att alla får en andra chans, oavsett om du är en känd fotbollsspelare som blivit dömd i svensk domstol eller om du är en framgångsrik tränare och som vill visa styrkan av att kunna byta inriktning mitt i livet genom föreläsningar. Ett arbete som involverar samhällets alla parter som fastighetsägare, politiker, kommuninvånare och företag. Tryggheten är grunden i samhället – tillsammans kan vi skapa ett humant samhälle.